Fakty o niedźwiedziowatych

Niedźwiedź himalajski (Ursus thibetanus), nazywany także księżycowym, tybetańskim lub obrożnym, to gatunek bardzo blisko spokrewniony z baribalem. Żyje w lasach na górzystych obszarach. Jego charakterystyczna, gęsta czarna sierść z białym znaczeniem na klatce piersiowej w kształcie litery ,,V” nie pozwala pomylić niedźwiedzia himalajskiego z żadnym innym gatunkiem. Żywią się owocami, pędami bambusa, jajami ptaków, bęzkręgowcami, miodem oraz mięsem.



Dodaj komentarz






Dodaj

© 2013-2018 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl